Majeranek

Majeranek (Origanum majerana) to jedno z moich ulubionych ziół. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, dlatego uprawiany w naszych ogródkach musi zimować w domu. Roślina silnie rozgałęziona, dochodząca do 50 cm wysokości, o drobnych listkach. Ceniony nie tylko jako przyprawa, ale również jako lek.

Majeranek dobrze rośnie zarówno w doniczce jak i w glebie. Jest rośliną wolno rosnącą, więc najlepiej uprawiać go poprzez podział starszej rośliny. Lubi miejsca nasłonecznione, z bogatą, przepuszczalną glebą. Nie należy przesadzać z podlewaniem. 

Surowcem leczniczym są listki obrywane z gałązek po zasuszeniu. Liście majeranku zbieramy w miarę potrzeb już od 4-6 tygodnia po posadzeniu. Majeranek do suszenia ścinamy (nie więcej niż 1/3 całej rośliny) w momencie gdy pojawią się pąki kwiatów, ale przed ich rozkwitnięciem. 

Majeranek zawiera olejek eteryczny, glikozydy, garbniki, kwasy, saponiny, białka, witaminy i sole mineralne.

Majeranek działa antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwskurczowo, moczopędnie i napotnie. Bardzo dobrze wpływa na nasz układ trawienny – pobudza wydzielanie soków trawiennych, żółci, wzmaga trawienie. W zaburzeniach trawiennych pić 100-150 ml mocnego naparu. 
Majeranek jest pomocny w zakażeniach i stanach zapalnych układu moczowego. Można go łączyć z rdestem ptasim, połonicznikiem, zielem skrzypu, liściem mącznicy, zielem nawłoci, kłączem perzu, sandałowcem białym. 
Mocny napar z majeranku, w połączeniu z miodem i propolisem łagodzi stany zapalne gardła, krtani i oskrzeli, pomaga w leczeniu grypy, anginy, przeziębienia.
Majeranek można również stosować zewnętrznie. Okłady ze świeżego majeranku działają przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe. Naparem przemywać twarz gdy występują krostki, grudki czy przebarwienia. 

Obraz ivabalk z Pixabay

Dodaj komentarz