Św. Hildegarda pomaga na …. bóle głowy

Według św. Hildegardy istnieje 5 przyczyn, które mogą wywołać ból głowy. Należą do nich: gorączka towarzysząca przeziębieniu lub grypie, błędy dietetyczne, migrena, stres lub wypadek. Wszystkie można usunąć stosując odpowiednie środki lecznicze.

Przy pierwszych oznakach bólu głowy św. Hildegarda poleca bezmięsną i małosolną dietę opartą na orkiszu. Należy również unikać żółtego sera, nikotyny, alkoholu, mleka, czekolady i surowych potraw.

Środki lecznicze stosowane przy bólach głowy to :

  • Krem choinkowy (przy wysokim ciśnieniu krwi)
  • Miód gruszkowo – ziołowy (migreny)
  • Maść fiołkowa (nerwobóle, bóle głowy i zapalenie zatok)
  • Maść maślano szałwiowa (bóle głowy spowodowane błędami dietetycznymi)
  • Mieszanka ziołowa z pelargonią (bóle głowy wywołane przeziębieniem lub grypą)
  • Słodkie migdały (ból głowy połączony ze spadkiem koncentracji)
  • Sok z piołunu do nacierania ( bóle głowy pourazowe)

Krem choinkowy

  • 50 g wiosennych igieł, kory i drewna jodłowego
  • 25 g listków szałwii
  • 100ng masła
  • 250 ml wody

Igły, korę i drewno wraz z listkami szałwii pokroić drobno i rozgotować w wodzie na papkę. Ciągle mieszając stopić z masłem, ostudzić, usunąć wodę. Przechowywać w lodówce. Uzyskanym kremem masować serce, splot słoneczny, skronie i czoło.

Maść maślano-szałwiowa

  • 10 g sproszkowanej szałwii
  • 10 g sproszkowanego majeranku
  • 10 g sproszkowanego kopru włoskiego
  • 40 g sproszkowanej szanty
  • 500 g masła

Mieszankę proszków wymieszać z masłem i, ciągle mieszając stopić w kąpieli wodnej. Zimną przelać przez sitko, przechowywać w lodówce. Maścią smarować czoło, skronie, głowę i kark kilka razy dziennie.

Mieszanka ziołowa z pelargonią

  • 20 g sproszkowanej pelargonii szlachetnej
  • 10 g sproszkowanego korzenia bertramu
  • 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej

Kromkę chleba posypać trzema szczyptami powyższej mieszanki, oraz odrobiną soli. Ból głowy wywołany grypą powinien ustąpić w ciągu 10 minut.

Dodaj komentarz