Zdrowie prosto z talerza cz.2

Jak już wcześniej pisałam, to co nakładamy sobie na talerz ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dzisiaj napiszę o tym, jakie produkty są szczególnie wartościowe.

Produkty szczególnie korzystne

  • Warzywa kapustne – brokuł, jarmuż, rożne rodzaje kapusty, brukselka, kalafior, kalarepa – zawierają błonnik i glukozynolany
  • Warzywa liściowe – odmiany sałat, szczaw, młode liście pokrzyw, rzeżucha, portulaka, szpinak, boćwina, liście winorośli – zawierają karotenoidy, wit. C, kwas foliowy.
  • Korzenie, bulwy i pędy – marchew, seler, brukiew, pasternak, topinambur, batat, burak, rzodkiewka, chrzan, skorzonera, szparagi, fenkuł, pędy bambusa, karczochy – źródło karotenoidów, flawonoidów, potasu, magnezu, pierwiastków śladowych.
  • Pomidory i papryka, bakłażany i cukinie – zawierają karotenoidy, polifenole, wit. C oraz potas. W czerwonych warzywach i owocach ( np. dzika róża) znajduje się likopen. Jest to barwnik, który 10 razy silniej chroni komórki niz beta-karoten z marchwi. Najlepiej przyswajalny jest likopen z produktów przetworzonych.
  • Przyprawy i zioła – np. rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta, chrzan, cebula, por, czosnek – są źródłem olejków eterycznych, glukozynolanów, sulfidów i terpentyn.
  • Kurkuma – zawiera kurkuminę, która silnie działanie przeciwzapalnie.
  • Owoce jagodowe, pestkowe i ziarnkowe – w miarę możliwości powinniśmy je zjadać razem ze skórką, ponieważ w niej właśnie znajdują się korzystne barwniki. Owoce suszone i mrożone nie tracą potencjału ochronnego. Właściwości antyoksydacyjne posiadają rodzynki, suszone śliwki, jeżyny, czarne jagody, truskawki, czosnek, banany, pomarańcze, jabłka. Są one źródłem karotenoidów, polifenoli, błonnika, potasu i wit. C.
  • Owoce cytrusowe, egzotyczne i tropikalne – zawierają karotenoidy, terpeny, enzymy, flawonoidy, wit. C, kwasy owocowe.
  • Fasola, soczewica, soja – zawierają fitoestrogeny, błonnik pokarmowy, substancje mineralne, witaminy z grupy B, wysokowartościowe białko roślinne, składniki o działaniu antyutleniającym.
  • Produkty zbożowe i pełnoziarniste – zawierają błonnik pokarmowy, lignany, kwasy fenolowe, witaminy z grupy B, magnez, wit. E.
  • Zdrowe tłuszcze – przede wszystkim oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, tłuste ryby morskie. Są źródłem polifenoli, fitoestrogenów, kwasów tłuszczowych Omega-3, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E.
  • Jogurty, sery i spółka – jogurt, kefir, twaróg, ser, kiszone warzywa, chleb na zakwasie, piwo, wino (wytwarzane za pomocą bakterii kwasu mlekowego) – źródło bakterii kwasu mlekowego, białka mleka i wapnia.
  • Ryby – nawet te wędzone i w puszce – zawierają Omega-3, jod, selen, cynk.
  • Woda, herbata, soki – zawierają polifenole i karotenoidy. Szczególnie istotna jest zielona herbata.
Pięć porcji – ile to jest?
3 porcje warzyw to ok. 400 g, z czego połowa powinna być spożywana na surowo.
Dwie porcje owoców to ok. 250-300 g, najlepiej świeże, sezonowe.
Porcję warzyw czy owoców można zastąpić sokiem.

Pod względem zawartości substancji odżywczych prawie nie ma różnicy pomiędzy żywnością konwencjonalną, a tą z upraw ekologicznych. N korzyść tych drugich przemawia jednak fakt, że zawartość karotenoidów i witaminy C zależy przede wszystkim od terminu zbiorów, czynników klimatycznych, stanowiska itp. Długie i niewłaściwe przechowywanie natomiast powoduje zmniejszenie ilości substancji odżywczych.

Krótka ściąga

  • Błonnik pokarmowy – utrzymuje jelita w dobrym zdrowiu 
  • Glukozynolany, sulfidy, terpeny – dają lekko ostry smak i mają działanie antybiotyczne, poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na serce. 
  • Karotenoidy – antyutleniacze 
  • Witamina C – wzmacnia siły obronne organizmu, bardzo dobrze radzi sobie z wyłapywaniem wolnych rodników. 
  • Kwas foliowy – steruje odpowiednim podziałem komórek i tworzeniem nowych
  • Flawonoidy – wzmacniają siły obronne organizmu i działają antywirusowo. 
  • Potas, magnez i pierwiastki śladowe – ważne dla gospodarki substancjami mineralnymi. 
  • Polifenole – antyutleniacze, działają również antywirusowo. 
  • Kurkumina – działa silnie przeciwzapalnie. 
  • Fitoestrogeny – antykancerogenne i antyutleniające. 
  • Minerały i wit. z grupy B – dbają o energię i siłę. 
  • Wysokowartościowe białko roślinne – najlepiej przyswajalne przez organizm
  • Lignany – fitoestrogeny. 
  • Kwasy fenolowe – bioaktywne substancje ochronne, przeciwutleniacze. 
  • Witamina E – antyutleniacz. 
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – korzystny wpływ na krew i serce, przeciwzapalne
  • Bakterie kwasu mlekowego – stymulują układ odpornościowy. 
  • Wapń – może zapobiegać uszkodzeniom błony śluzowej jelita. 
  • Jod, selen, cynk – niezbędne dla życia pierwiastki śladowe.

Obraz Galina Afanaseva z Pixabay

Dodaj komentarz