Pigwa – skarbnica witamin i minerałów

W moim ogródku kilka lat temu posadziłam pigwowca – różni się od pigwy wielkością, ale wartości odżywcze maja podobne. Pigwa jest drzewem o dużych, mocno pachnących owocach, podobnych do jabłek. Pigwowiec natomiast to krzew, pięknie kwitnący, o małych, twardych i kwaśnych owocach. Ale za to przetwory z nich są niezwykle aromatyczne. 

Związki czynne 

Owoce pigwy zbieramy w październiku, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Niemal 30% ich zawartości to węglowodany, białka, tłuszcze oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, wapń potas, żelazo, miedź i siarka. Zawierają również witaminy: A, z grupy B, witaminę C. Oprócz tego cukry, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, śluzy, pektyny. 

Działanie i zastosowanie

Owoce pigwy (lub pigwowca) są nieocenione przy przeziębieniu i grypie. Ze względu na zawartość witamin i związków mineralnych podnoszą odporność, a sok w połączeniu z miodem łagodzi suchy kaszel. 
Sok z pigwy pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii, oraz poprawia pracę wątroby. Równocześnie hamuje wymioty, wspomaga leczenie biegunki, zgagi i nieżytu żołądka.

Działanie lecznicze wykazuje nie tylko owoc pigwy, ale również jego nasiona. Wodny wyciąg z nasion jest bogaty w śluzy, więc podawany bywa przy kaszlu. Stosuje się go również do okładów przy zapaleniu spojówek, przemęczeniu i podrażnieniu oczu. 

W kuchni

Z owoców pigwy lub pigwowca można przyrządzić bardzo wartościowe i aromatyczne soki, nalewki czy konfitury, które będą zawierały sporo witaminy C, karotenoidów, polifenoli oraz przeciwutleniaczy.

W kosmetyce

Zarówno napar jak i macerat z owoców pigwy doskonale sprawdza się przy suchej, zwiotczałej czy podrażnionej skórze, oraz przy zmianach trądzikowych, nawilżając i odżywiając skórę.

Pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych.

Obraz Urszula z Pixabay

Dodaj komentarz