Cykoria podróżnik

Cykoria podróżnik jest byliną występującą w Europie, północnej Afryce i Azji. Rośnie pospolicie na miedzach, łąkach i przydrożach. Cykoria posiada sztywną, kanciastą, niemal bezlistną łodygę, dość mocno rozgałęzioną, dorastającą do 60 cm. Liście łodygowe są wydłużone lub lancetowate, a dolne przypominają liście mlecza. Kwiaty cykorii mają kolor jasnoniebieski, osadzone są na końcach pędów lub w kątach górnych liści. Cykoria wytwarza długie, rozgałęzione, brunatne korzenie. 

Surowce lecznicze

Do celów leczniczych zbieramy we wrześniu wyłącznie korzenie roślin rosnących naturalnie. Odrzucamy drobne korzenie i cienkie odgałęzienia. Dokładnie umyte suszymy w ogrzewanych suszarniach.
W sierpniu możemy zbierać górne części pędów z kwiatami i suszymy w cienistym i przewiewnym miejscu. 

Korzeń cykorii

Związki czynne

W korzeniu występuje sok mleczny bogaty w związki gorzkie, inulinę, fitosterole, cholinę i sole mineralne. 

Działanie i zastosowanie

Korzeń cykorii pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów, zwiększa łaknienie. Pobudza czynność wątroby i dróg żółciowych, działa przeciwbakteryjnie, ochronnie na miąższ wątroby i słabo moczopędnie.
    Przetwory z korzenia cykorii stosujemy w słabym trawieniu, nadmiernej fermentacji, braku łaknienia, nieżycie żołądka, ogólnym wychudzeniu i osłabieniu spowodowanym zaburzeniami przyswajania składników pokarmowych.     Napar z kwiatów działa przeciwzapalnie, nawilżająco i odżywczo. Nadaje się do przemywania podrażnionej skóry i oczu, wspomaga leczenie wyprysków. Okłady z naparu usuwają objawy zmęczenia oczu, poprawiają mikrokrążenie i usuwają obrzęki pod oczami. 
    Napar z kwiatów cykorii osłodzony miodem wrzosowym można podawać dzieciom – działa uspokajająco i przeciwstresowo, łagodzi kaszel, nieżyt gardła i oskrzeli. 
    Kwiaty cykorii są bezpieczne w użyciu, nadają się do mieszanek herbat aromatyczno-smakowych.

Przepisy

Odwar 
1 1/2 – 2 łyżki rozdrobnionych korzeni zalać 1 1/2 szklanki letniej wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić do termosu. Pić 1/3 – 1/2 szklanki 2-4 razy dziennie na godzinę przed jedzeniem jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, żółciopędny i w nieżycie żołądka. 

Źródło: Cykoria podróżnik – Dr. Różański, „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” A. Ożarowski, W. Jaroniewski

Obraz Teodor z Pixabay

Dodaj komentarz