Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita (Bellis Perennis L.) jest byliną powszechnie spotykaną w całej Polsce. Osiąga wysokość kilkunastu centymetrów. Liście łopatkowate, zebrane w rozetki z których wyrastają sztywne, nagie łodyżki z jednym koszyczkiem kwiatowym na szczycie. Kwiaty białe, lub biało różowe kwitną od wczesnej wiosny do jesieni.

Surowce lecznicze

Do celów leczniczych zbieramy koszyczki kwiatowe. Suszymy w cieniu i przewiewie.

Związki czynne

W stokrotkach występują saponiny, garbniki, flawonoidy, śluzy, kwasy organiczne (jabłkowy i winowy), olejki eteryczne i sole mineralne. 

Działanie i zastosowanie

Wyciągi wodne z kwiatów stokrotki pobudzają wydzielanie śluzu i działają wykrztuśnie. Ponadto mają działanie moczopędne, pomagają usunąć toksyny z organizmu, usprawniają pracę wątroby,  przyspieszają gojenie ran, zmniejszają obrzęki i krwiaki, oraz uszczelniają naczynia krwionośne. 

Odwar ze stokrotki podajemy doustnie w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, zmniejszonym wydalaniu moczu, trądziku, egzemie, zapaleniu skóry, oraz schorzeniach wątroby. Zalecany jest jako środek pomocniczy w kuracji zapalenia stawów.                                                                                                                                                                                                                              
Zewnętrznie napar stosujemy w formie okładów na obrzęki, siniaki i otarcia. Dodatkowo odwar jest pomocny w higienie osobistej i w upławach. 

Kwiaty stokrotki bardzo rzadko podajemy pojedynczo, zazwyczaj są składnikiem mieszanki ziołowej.

Przepisy

Napar
1 łyżka kwiatów stokrotki
1/2 łyżki nawłoci

Zioła zalać w termosie 2 szklankami wrzącej wody. Pozostawić zamknięte na 1 godzinę. Pić 1/2 – 2/3 szklanki dziennie między posiłkami jako środek moczopędny i odtruwający, natomiast 1/4 – 1/3 szklanki kilka razy dziennie po jedzeniu jako wykrztuśny.

Macerat
Świeże stokrotki rozsypujemy na kilka godzin na białej kartce, by pozbyć się robaczków. Po tym czasie wsypujemy do słoja, zalewamy olejem (2 cm ponad kwiaty), zamykamy lekko nakrętką i zostawiamy na nasłonecznionym parapecie na 10 -14 dni, regularnie mieszając. Przecedzamy i przechowujemy w lodówce.

Macerat posiada wszelkie właściwości stokrotek. Stanowi doskonałą bazę do kosmetyków domowej roboty lub prostej MAŚCI STOKROTKOWEJ.

Źródło: „Rośliny lecznicze” A. Ożarowski, W. Jaroniewski

Obraz RÜŞTÜ BOZKUŞ z Pixabay

Dodaj komentarz