Rośliny wspomagające pamięć i koncentrację

Z nami pierwsze tygodnie nowego roku szkolnego, które przynoszą co raz większą ilość kartkówek i sprawdzianów. Dzieciaki, szczególnie te starsze uczą się nie tylko w szkole, ale spędzają w domu nad zeszytami i podręcznikami całe popołudnia a niejednokrotnie i wieczory. Nasz system edukacyjny pozostawia sporo do życzenia.

Z pomocą w zapamiętaniu ogromu wiedzy jaką trzeba przyswoić przychodzą rośliny. Niektóre z nich znajdziemy na kuchennym parapecie, jak np. rozmaryn, o którym pisałam już TUTAJ. Badania przeprowadzone z udziałem dzieci pokazują, że już samo wdychanie aromatu olejku rozmarynowego obniża poziom stresu i znacznie poprawia zdolności umysłowe, co pozwala na uzyskanie lepszych wyników w nauce.

Nie należy zapominać o odpowiednim żywieniu i ruchu na świeżym powietrzu, co stanowić powinno element codziennej higieny.

Dzisiaj przedstawię kilka mniej znanych roślin, polecanych dla starszej młodzieży oraz dorosłych. Leki psychotoniczne opierające się na wymienionych poniżej roślinach wykazują działanie:

  • zwiększające aktywność umysłową
  • usprawniające rozumowanie, kojarzenie informacji
  • polepszające zapamiętywanie i ocenę sytuacji

Guarana

Zawiera 3-6% kofeiny. Sproszkowane nasiona pobudzają korę mózgową i ośrodki podkorowe; rozszerzają naczynia mózgowe, nerkowe i wieńcowe jednocześnie zwężając naczynia brzuszne, co powoduje dopływ krwi do mózgu, mięśni i skóry. Kofeina i teobromina zawarte w guaranie przyspieszają i usprawniają procesy myślowe, oraz znoszą uczucie znużenia.

Maca (pieprzowiec peruwiański)

Zawiera wiele składników efektywnie wspierających wydolność psychiczną, min. polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy, białka, lipidy, alkaloidy, Maca zwiększa wytrzymałość psychofizyczną, usprawnia procesy kojarzenia i koncentrację.

Różeniec górski

Bogaty skład różeńca sprawia, że jest on silnym adaptogenem. Zmniejsza stres, wspomaga uczenie, kojarzenie i koncentrację. Preparaty z różeńca są wskazane nie tylko w celu poprawy pamięci, ale również w zespołach otępiennych oraz zmianach zanikowych w mózgu.

Żeń-szeń syberyjski

Preparaty z żeńszenia pobudzają ośrodkowy układ nerwowy, oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Regularnie stosowany może polepszyć pamięć. Zgodnie z wytycznymi WHO nie jest polecany przy nadciśnieniu.

Piwonia lekarska

Korzeń piwonii lekarskiej usprawnia procesy uczenia i zapamiętywania, ułatwia koncentrację. Jednocześnie jest doskonałym środkiem przeciwdepresyjnym, przeciwlękowym i ogólnie wzmacniającym.

Śnieżyca i śnieżyczka

Obie rośliny zawierają galantaminę, która polepsza przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, zwiększa funkcje poznawcze poprawiając pamięć i proces odtwarzania zapamiętanych informacji. Zostało to wykorzystane w leczeniu otępienia towarzyszącemu chorobie Alzheimera.

Gotu cola

Zwana jest również wąkrotką azjatycką. Preparaty przygotowane z tej rośliny działają psychotonicznie, usuwają objawy znużenia i zmęczenia psychicznego, poprawiają pamięć i koncentrację. Wrąkrotki nie należy podawać kobietom w ciąży i karmiącym.

Miłorząb dwuklapowy

Związki antocyjanidynowe, flawonoidowe i laktonowe zawarte w liściach miłorzębu usprawniają przepływ krwi przez mózgowie. Dzięki temu poprawiają proces uczenia się i koncentrację, oraz pozytywnie wpływają na pamięć krótkotrwałą. Przeciwwskazaniem jest skaza krwotoczna na tle zaburzeń krzepnięcia krwi i ciąża.

Dziurawiec

Jest źródłem hipercyny. Preparaty z dziurawca pobudzają układ nerwowy i są oficjalnie stosowane w leczeniu depresji i znużenia psychicznego. Dodatkowo poprawia nastrój, polepsza kojarzenie i koncentrację.


Mózg nie jest w stanie funkcjonować bez niezbędnych nienasyconych kwasów. Dlatego w diecie dla mózgu nie może zabraknąć kwasów omega-3 i omega-6. Ich źródłem są zimnotłoczone oleje roślinne takie jak: wiesiołkowy, ogórecznikowy, rokitnikowy, lniany, konopny, rydzowy – z lnianki, sojowy, orzechowy, oraz glony i kiełki.


Podstawą diety dla mózgu jest urozmaicenie. Oprócz kwasów omega powinna ona zawierać składniki bogate w witaminy i minerały. Znajdziemy je w pełnoziarnistych zbożach, soczewicy, cieciorce, brokułach, czerwonej papryce, awokado, orzechach, migdałach, morelach, brzoskwiniach, pomidorach i czarnej rzepie.


Gdy zależy nam na szybkiej stymulacji funkcji mózgu zjedzmy produkty bogate w maltozę, glukozę i fruktozę, np.: owoce, miód, melasę, syrop klonowy lub z agawy, czekoladę. Są to produkty będące źródłem węglowodanów energetycznych.

Nalewka z guarany

100 g zmielonych nasion zalać 500-700ml gorącego alkoholu 40-50%, odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Zażywać po 15ml 1-2 razy dziennie.

Nalewka z żeń-szenia syberyjskiego

1 część zmielonego surowca zalać 10 częściami ciepłego alkoholu 40%, lub mocnego wytrawnego wina. Macerować w ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, po czym przecedzić. Wypijać jeden kieliszek dziennie, najlepiej rano lub w południe

Nalewka piwoniowa

100 g rozdrobnionego korzenia zalać 5-10 części alkoholu 40-60%, macerować przynajmniej 14 dni. Przefiltrować. Zażywać 1-2 razy dziennie po 5-10 ml.

Efektywne dawki sproszkowanego surowca wynoszą:

  • guarana około 1 gram jednorazowo
  • maca 1-1,5 gram 1-2 razy dziennie
  • różeniec około 1 gram
  • gotu cola 2 gramy rano i w południe

Źródło: „Żyj naturalnie” nr 38, „Roślinne preparaty prokognitywne przy osłabieniu pamięci.” Dr Henryk Różański

Obraz Silvia z Pixabay

Dodaj komentarz