Odtrutki pokarmowe

Obraz Taken z Pixabay

Temat jak najbardziej na czasie po świątecznym obżarstwie 🙂 Każdy z nas nie raz doświadczył nieprzyjemnych skutków spożywania niewłaściwych dla nas pokarmów, lub pofolgowania sobie podczas posiłków…

Czujemy się wtedy ociężali, dręczą nas wzdęcia, mdłości zgaga. W Ayurvedzie znane są metody złagodzenia tych dolegliwości, musimy tylko zastosować się do nich już na etapie przyrządzania posiłku, albo najpóźniej podczas jedzenia.

serpieprz czarny, turecki i chili
jajkapietruszka, cebula, kurkuma
lodygoździki, kardamon
kwaśna śmietanakolendra, kardamon
jogurtkminek, imbir
rybyorzech kokosowy, cytryna, limonka
czerwone mięsogoździki, pieprz turecki, chili
owieskurkuma, gorczyca, kminek
ryżgoździki, pieprz ziarnisty
pszenicaimbir
strączkoweczosnek, goździki, pieprz czarny i turecki, imbir, sól, chili
kapustagotowanie w oleju słonecznikowym z kurkumą i ziarnami gorczycy
czosnekutarty orzech kokosowy i cytryna
zielona sałataoliwa z oliwek z sokiem z cytryny
cebulagotowanie, sól, cytryna, jogurt, ziarna gorczycy
ziemniakighee z pieprzem
pomidorylimonka, kminek
awokadokurkuma, cytryna, czosnek, czarny pieprz
bananykardamon
suszone owocemoczyć w wodzie
mangoghee z kardamonem
melontarty orzech kokosowy z kolendrą
orzechynamoczyć na noc
nasionamoczyć i przypiekać
alkoholżuć pół łyżeczki nasion kminku lub 1-2 nasiona kardamonu
kofeinasproszkowana gałka muszkatołowa z kardamonem
słodyczesproszkowany, suszony imbir
Na podstawie:  V. Lad „Ajurveda starożytna medycyna dalekiego wschodu”

Dodaj komentarz