Hyzop lekarski

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) jest półkrzewem z rejonu Morza Śródziemnego, w Polsce znany jako „józefek” lub „izak lekarski”. Jego łodygi – rozgałęzione, silnie ulistnione i zdrewniałe u dołu, dorastają do 60 cm. Kwiaty zebrane na szczytach w nibyokółkach przybierają kolor od białego, poprzez różowy do niebieskofioletowego.

Surowiec leczniczy

    Do celów leczniczych zbieramy w lipcu i sierpniu zakwitające górne części pędów odmiany białej, czerwonej i niebieskiej. Suszymy w miejscu zacienionym i przewiewnym.

Zdrowe płuca – Herbatka ekologiczna

Związki czynne

    Ziele zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, związki trójterpenowe, glikozyd hyzopina, związek gorzki marubina, fitosterol i sole mineralne.

Herbatka ekologiczna – Antywirus

Działanie i zastosowanie

    Ziele hyzopu przede wszystkim z działa rozkurczowo na przewód pokarmowy. Stosowanie przetworów skutkuje przywróceniem prawidłowych ruchów perystaltycznych jelit, zlikwidowaniem uczucia bólu i pełności wywołanych nagromadzeniem się gazów, tym samym umożliwiają ich odejście i wypróżnienie. Jednocześnie hyzop pobudza wydzielanie soków trawiennych, zwiększa łaknienie i usprawnia procesy trawienia. 
    Inną, równie ważną cechą hyzopu jest jego działanie wykrztuśne. Po doustnym przyjęciu hyzopu olejek w nim zawarty częściowo wydalany jest przez płuca i poprzez podrażnienie śluzówki ułatwia odkrztuszanie.
    Przetwory z hyzopu stosowane zewnętrznie działają ściągająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwkrwotocznie.
    Szczególnie korzystne jest podawanie hyzopu dzieciom i młodzieży oraz osobom w podeszłym wieku.

Maść borsucza

W skrajnych przypadkach ziele hyzopu może powodować objawy zatrucia. Nie należy przekraczać zalecanych dawek. Najlepiej stosować hyzop jako składnik mieszanek.

Napar 

1 1/2 łyżki ziela zalać w termosie 2 szklankami wrzątku i odstawić na godzinę. Pić po 1/4 – 1/3 szklanki 2-4 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem w zaburzeniach trawienia, albo po jedzeniu jako środek wykrztuśny. Stosować  2 tygodnie i zrobić10-dniową przerwę.   

Zioła wiatropędne i regulujące trawienie
Zamieszać po 50 g ziela hyzopu i liści mięty oraz po 25 g owoców kminku, korzeni lubczyka i ziela pięciornika gęsiego. Wsypać do termosu 1 1/2 łyżki ziół, zalać 1 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na godzinę. Pić po 1/4 – 1/3 szklanki 3-4 razy dziennie po jedzeniu. Dzieciom i młodzieży podawać po 1 łyżce.


Zioła wykrztuśne
Zmieszać po 50 g ziela hyzopu i liści podbiału oraz po 25 g ziela macierzanki i liści szałwii. Zalać w termosie 1 1/2 łyżki ziół 1 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na godzinę. Pić po 1/4 -1/3 szklanki kilka razy dziennie po jedzeniu w nieżycie gardła i oskrzeli, utrudnionym odkrztuszaniu i zaleganiu śluzu. 


Kompres na stłuczenia

1-2 łyżki rozdrobnionego ziela hyzopu oraz 1/2-1 łyżki płatków owsianych zalać niewielką ilością wody (powinna powstać papka), dodać kilka kropli octu. Ogrzewać do temperatury ok. 40 stopni i przenieść na płótno. Przyłożyć na siniak, obrzęk lub miejsce stłuczone, nakryć ceratką i przewiązać. Zmieniać kilka razy dziennie.

Obraz Annie_Bananie42 z Pixabay

Dodaj komentarz