Mniszek lekarski

Mniszek pospolity (Taraxacum officinalis) jest rośliną dziko rosnącą niemal na całym świecie. Jednak ze względu na właściwości lecznicze od kilku lat w Zachodniej Europie powstają plantacje z których pozyskuje się bogate w składniki lecznicze liście i korzenie. 

 Mniszek, zwany potocznie mleczem, posiada lancetowate liście z głębokimi wycięciami, ułożone w rozetę, ze środka której wyrasta pusta łodyga. Na jej końcu rozkwita pojedynczy kwiatostan, który po zapyleniu przekształca się w owocostan znany jako dmuchawiec.

Korzeń mniszka – kapsułki

Surowce lecznicze

 Do celów leczniczych jesienią zbieramy korzenie starszych roślin i oczyszczone suszymy w ogrzewanej suszarni lub w warunkach naturalnych. Wiosną ścinamy całą część nadziemną (wraz z pędami z pączkami kwiatowymi) i suszymy w cieniu i przewiewie. W okresie kwitnienia zbieramy rozkwitające koszyczki kwiatowe.

Związki czynne

 We wszystkich częściach rośliny znajduje się sok mleczny który zawiera przede wszystkim gorzką substancję teraksacynę, oraz min. białka, żywicę, inozyt, cholinę inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, garbniki, olejek eteryczny i kauczuk.

Kwiat mniszka – Flos

Działanie i zastosowanie

  Przetwory z mniszka działają przede wszystkim jako środek pobudzający wytwarzanie żółci i ułatwiający jej przepływ przez drogi żółciowe. Jednocześnie działają silnie moczopędnie poprzez zwiększenie przesączania w kłębkach nerkowych.     Związki czynne mniszka wpływają korzystnie na trzustkę, co normalizuje cały proces trawienia, oraz działają odtruwająco i oczyszczająco.    Mniszek lekarski wywiera korzystny wpływ na białe krwinki oraz pobudza wytwarzanie interferonu tym samym podnosząc odporność organizmu.

    Przetwory z mniszka stosowane są z powodzeniem w wielu chorobach powodujących uszkodzenie wątroby (np. po wirusowym zapaleniu wątroby), oraz problemach z nerkami związanymi z  upośledzeniem czynności kłębuszków nerkowych. 

    W połączeniu z innymi ziołami mniszek stosowany jest w początkach cukrzycy, niedoborze soku żołądkowego, ogólnym osłabieniu organizmu, oraz spadku odporności.

    Świeży sok mleczny jest skuteczny w leczeniu brodawek, kurzajek i kłykciny. 

  Kwiaty mniszka maja takie samo działanie jak korzeń, lecz są polecane przy nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli. 

Przetwory stosowane w zalecanych dawkach nie powodują skutków ubocznych.

Ziele mniszka – herbatka

Preparaty

Odwar

2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do napęcznienia na 1 godzinę. Następnie ogrzewać powoli do wrzenia i gotować pod przykryciem 3-5 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 1/2 – 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem.

Źródło: „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” A. Ożarowski, W. Jaroniewski

Dodaj komentarz