Gajowiec żółty

Gajowiec żółty zamieszkuje cieniste i wilgotne miejsca, często w pobliżu pokrzyw. Z prostych pędów, osiągających długość do 60 cm wyrastają jajowate liście o grubo i nierówno piłkowanych brzegach. Z ich kątów wyrastają kwiaty (6-10) tworząc niby-okółki. Kwitnie do maja.

Surowiec leczniczy

Od kwietnia do maja zbieramy kwitnące ziele, które suszymy w temp. do 35 stopni. Ze świeżego gajowca przyrządzamy intrakty i nalewki.

Związki czynne

W zielu gajowca występują min. flawonoidy, kwasy (np. cynamonowy, kawowy), irydoidy, salidrozyd, epipterosterony, olejek eteryczny.

Działanie i zastosowanie

Gajowiec działa przede wszystkim silnie przeciwzapalnie na skórę, błony śluzowe i narządy wewnętrzne; ochrania miąższ wątroby oraz nerki. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga terapię upławów i zapalenia przydatków. Wraz z preparatami torfowca, borowiny, odwarem z kory kaliny, naparem z nagietka oraz glistnika i miesiącznicy polecana jest w zespole policystycznych jajników i endometriozy.  Może być podawany w leczeniu reumatyzmu a także dny moczanowej. W razie zakażeń łączyć z ziołami przeciwdrobnoustrojowymi, a w alergii z pierwiosnkiem i krwawnikiem.

Przetwory
Napar

2 łyżki suchego surowca, lub 4 świeżego zalać 400 ml wrzącej wody lub mleka. Odstawić pod przykryciem na 40 min. i przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 200 ml.

W przypadku stanów zapalnych układu oddechowego pić co 4 godziny po 100 ml, najlepiej z miodunką, pierwiosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim. W razie silnego kaszlu mieszać z ziołami krzemionkowymi (skrzyp, przytulia, marzanka, poziewnik, turzyce – odwar)*

Nalewka lub intrakt

1 część świeżego surowca po rozdrobnieniu zalać 5 częściami alkoholu 40% (gorącego, w przypadku intraktu). Odstawić na 7 dni, przefiltrować. Zażywać po 10 ml 2-3 razy dziennie.

*Źródło: „Medycyna dawna i współczesna

Dodaj komentarz