Lucerna

Lucerna jest rośliną z rodziny bobowatych, występującą w Europie, Azji i Afryce. Uważana jest przede wszystkim za roślinę pastewną, lecz mało kto wie, że jest jednym z pierwszych znanych ludzkości ziół. Jej angielska nazwa alfalfa nawiązuje do arabskiego zwrotu al-fac-facach, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „ojciec wszystkich produktów spożywczych”.

Związki czynne

Lucerna jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, D, E i K, błonnika, chlorofilu i białka. Zwiera wiele minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk i potas. 

Lucerna – nasiona na kiełki

Działanie i zastosowanie

W tradycyjnej medycynie chińskiej liście lucerny wykorzystywane są w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. W ayurwedzie stosowana jest jako środek łagodzący stany zapalne stawów. Jej działanie jest jednak  o wiele szersze:

  • Oczyszcza drogi moczowe, krew i wątrobę. 
  • Zmniejsza zakwaszenie organizmu.
  • Reguluje pracę jelit.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu i reguluje poziom cukru.
  • Wzmacnia serce i układ nerwowy.
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wykrztuśnie.

Lucerna siewna – kapsułki

Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodorów i białka, wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia i ułatwia zasypianie. Jest również co raz częściej wykorzystywana w łagodzeniu objawów menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. 

Dodaj komentarz