Świeże warzywa zimą

Istnieje grupa warzyw, które nawet zimą stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Urozmaicając nimi dietę podniesiemy odporność, oraz zadbamy o wątrobę i serce.
Należą do nich przede wszystkim warzywa korzeniowe, które odpowiednio przechowywane nie tracą nic ze swoich właściwości. Oto niektóre z nich.

Buraki

Mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziałają zmianom miażdżycowym i zakrzepowym, wspomagają trawienie, oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Są doskonałym źródłem błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi, a także zawierają witaminy A, B i C. Najzdrowszym przetworem z buraka jest kwas.

Seler

Pomimo dużej zawartości sodu jest jednym z warzyw najsilniej obniżających ciśnienie.
Tradycyjnie wykorzystuje się go w leczeniu schorzeń skórnych i reumatycznych. Posiada właściwości moczopędne, oczyszczające, przeciwzapalne, pobudza apetyt, ułatwia trawienie. Wspomaga również układ oddechowy, krwionośny i odpornościowy. Podobno działa również jak silny afrodyzjak. Seler zawiera kilkadziesiąt czynnych związków leczniczych, np: flawonoidy (silne działanie przeciwnowotworowe),  duże ilości witaminy C, A, E, PP, oraz wapń, fosfor, cynk, magnez i żelazo. Obecność furanokumaryn (działanie przeciwbakteryjne, pleśniobójcze) może wywoływać działanie fotouczulające. Seler jest silnym alergenem i obciąża nerki, dlatego jego spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży.

chrzan

Wykazuje działanie bakteriostatyczne, pleśniobójcze, wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe. Wspomaga leczenie uporczywego kaszlu i zapalenie oskrzeli, oraz pracę układu pokarmowego. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność. 
W medycynie ludowej sokiem z chrzanu, połączonym z 10% roztworem amoniaku leczono reumatyzm. Mieszanina ta działa drażniąco na skórę, rozgrzewa więc obolałe miejsce, rozluźnia mięśnie i usprawnia krążenie. Można ją również stosować przy nadwyrężeniu ścięgien lub problemach z korzonkami.

por

Wspomaga układ nerwowy i oczyszcza krew. Ze względu na działanie moczopędne wspomaga leczenie niewydolności nerek i innych chorób układu moczowego. Jest pomocny w leczeniu otyłości i miażdżycy, poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu. Pobudza laktację, leczy reumatyzm, podnosi odporność organizmu. Duża zawartość błonnika pomaga przy zaparciach, a żelazo wspomaga leczenie anemii. Por zawiera całą gamę czynnych związków: witaminy C, A, E i z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo i siarkę. 
Pory mogą nasilać bolesne wzdęcia. Powinny ich unikać osoby cierpiące na schorzenia wątroby i bóle jelitowe.  

Obraz Sophia Martin z Pixabay

Dodaj komentarz